Gården

Välkommen till Stadsberga Västergård!

Stadsberga Västergård är en del av Stadsberga by i Österhaninge. Byn byggdes upp under 1800-talet och hästar har alltid varit ett inslag i byn. Byn har anor lång tid tillbaka och när vi rider ut i skogen så stannar vi ibland och fikar vid Bronsåldersgravarna! Runstenar finns det gott om i området och Västergården har en egen runsten i trädgården (uppförd 2003!). Vi har utsikt mot Årsta slott och ”havsglimt” av Horsfjärden – där vi kan bada med hästarna. Ridvägarna är många och går genom ett vackert kultur- och jordbrukslandskap. Man kan rida ut åt alla väderstreck från stallet.

Stallet erbjuder 20 boxar, låst stor sadelkammare med fikadel och täckestorkarrum, toalett, foderkammare, spolspilta med tempererat vatten, tvättmaskin mm. Gården producerar eget hösilage. Vi tillhandahåller också en viss mängd halm . Stallet har helinackordering och stallvärden fodrar, tar ut och in hästarna mm alla dagar, året runt. Vi erbjuder alltid bra service och hjälper till med det mesta som hästägare/hästar efterfrågar!

Vi har en bra dränerad belyst uteridbana och ett eget stort härligt ridhus med ridmåttet 20*60m inkl högtalaranläggning mm! Till ridhuset hör ”Annexet” där vi har stor läktare, stort samlingsrum med projektor/TV för kurser/tema-teori träffar mm, komplett kök, sovrum, badrum och speakerrum.

Under hösten 2015 har vi anlagt en 250 m (fullskalig) ovalbana + separat hus för sekretariat mm till ovalbanan. Intill ovalbanan har vi en stor damm (färdiggrävd även den under hösten 2015). Vi hoppas att sjöfåglar snart kommer till dammen så blir vyn från ovalbanan ännu vackrare!

Ett antal instruktörer undervisar här regelbundet inom dressyr, hoppning, ”westernridning” och ”islandshästridning”. Förutom dessa instruktörer har vi regelbundna aktiviteter med andra gästinstruktörer/gästföreläsare m fl.

Utanför ridhuset har vi ett nybyggt gäststall (fyra stora boxar) och flera gästhagar. Stor rundcorall med belysning finns också intill ridhuset.

Det tar ca 10 min med bil till Västerhaninge C och ca 20 min till Globen. Buss stannar ca 1,3km från gården, så bil är nästan ett måste här ute på landet.
Gården/stallet ägs och drivs av familjen Carlsund.